Vyhledej
Rady na cesty
> cesty s dětmi
> doprava
> nebezpečí
> nedej se
> praktické
> ubytování
Vybavení
> jak vybrat
> literatura
> materiály
> novinky
> testovna
Turistika
> cyklo
> expedice
> hory
> lyže a sněžnice
Práce v zahraničí
> zkušenosti
On-line cesty
> seriály
> blogy
> humor
Nejčtenější články
Novinky emailem
Partneři

Portál o inline bruslení nejen na Ladronce

přehledný seznam kempů

Spolujízda.eu - server pro spolujízdu

Diashow ze Severní Ameriky

Královédvorsko
 Ubytování, restaurace, turistika ve Dvoře Králové n. L. a okolí.

www.Cottage.cz
Portál o turistice a ubytování v NP České Švýcarsko.


Vybavení do přírody




Naše ikona:

Průvodce světem vybavení a cestování

.

ČRAfrikaAmerikaAsieAustrálie a OceánieEvropaStř. východ
KALiMERA > ČR

Cyklobusy v roce 2008

Anna Strejcová / 22.05.2008
Po celé České republice jezdí cyklobusy, které vás zavezou do hor a k turisticky atraktivním místům. Podívejte se, jaké linky jezdí ve vašem okolí. Jízdné v cyklobusech je dle běžného tarifu platného na autobusových linkách, příplatek za kolo je 15—20 Kč, není-li uvedeno v textu jinak. Kapacita autobusů bývá 15 až 25 kol. Konkrétní informace včetně jízdních řádů najdete v aktivních odkazech na webové stránky společností či na uvedeném telefonním čísle.
 

Střední Morava 

Okolí Olomouce
Autobus společnosti Connex Morava (tel. 844 555 888) dopraví cyklisty z Olomouce do oblasti přírodních parků Sovinecko a Údolí Bystřice. Autobus je od 31. května do 28. září vyveze do zastávek Mutkov, Huzová, Kněžpole a Stránské, které leží v nadmořské výšce 520 až 660 m n. m. Zpátky se mohou do Olomouce vrátit po sedmi různých značených cestách. Zdatnější cykloturisté ale mohou cyklobusem pokračovat dál - cílová zastávka je až v Jeseníkách na Ovčárně, kousek pod vrcholem Pradědu. Cyklobusy jsou v provozu v červnu a září o víkendech a ve dnech státních svátků, o prázdninách každý den.
Kromě toho se obyvatelé Olomouce mohou vypravit městským autobusem č. 31 z Tržnice na Svatý kopeček, a to v období od 22. 3. do 28. 9. 2008. Cena jízdenky za kolo je 14 Kč, přeprava cestujících bez kol je možná jen tehdy, je-li autobus neobsazený.  

Prostějovsko

Cyklisté mohou využít spoj z Prostějova přes Protivanov do Boskovic společnosti First Transport Lines (FTL – tel. 582 333 181). Kromě letních prázdnin, kdy jezdí denně, je cyklobus v provozu od května do konce září jen o víkendech. Kapacita přívěsného vozíku připojeného za autobus je 20 jízdních kol. Cyklisté pomáhají při nakládce a vykládce jízdních kol, které si ve vozíku uzamknou vlastním zámkem.

Cyklobus Slováckem

Společnost Krodos provozuje tři trasy cyklobusů v okolí Kroměříže, Vsetína a Uherského Hradiště. Autobusy jezdí v období od 26. 4. do 21. 9. 2008 každou sobotu a neděli a od 2. 7. do 29. 8. i ve středu, čtvrtek a pátek. Kapacita autobusu je 25 jízdních kol a 29 cestujících. Ve dnech, kdy spoje nejezdí, je možné si cyklobus pronajmout.

Slezsko a severní Morava

Jeseníky
V oblasti Jeseníků provozuje autobusová společnost Connex Morava (tel. 844 555 888) čtyři cyklobusové linky. Autobusy pro cyklisty jezdí o víkendech a ve dnech státních svátků od 31. 5. do 28. 9. 2008, v červenci a srpnu pak jezdí denně. Bus č. 1 jezdí z Olomouce přes Šternberk, Huzovou, Rýmařov a Malou Morávku až na Hvězdu a na Ovčárnu. Trasa autobusu č. 2 je následující: Krnov, Bruntál, Malá Morávka, Karlov, Hvězda, Karlova Studánka, Vrbno pod Pradědem, Zlaté Hory, Rejvíz a Jeseník. Bus číslo 3 vás zaveze ze Šumperku přes Klepáčov na Skřítek, do Rýmařova a Malé Morávky, na Hvězdu, do Karlovy Studánky, Vrbna pod Pradědem, na Videlský kříž a do Jeseníku. A poslední trasa č. 4 má tyto zastávky: Jeseník - Rejvíz - Głuchołazy (Polsko) - Zlaté Hory - Vrbno pod Pradědem - Karlova Studánka - Hvězda - Ovčárna - Malá Morávka a Karlov. V období provozu těchto čtyř cyklobusů je navíc zajištěna speciální kyvadlová cyklobusová doprava na trase Hvězda - Ovčárna a zpět. Autobusy nejsou vyhrazené pouze pro cyklisty, použít je mohou i turisté a ostatní cestující.

Beskydy

Cyklobusy v Beskydech provozuje opět společnost Connex Morava. V této oblasti jsou provozovány dvě linky, které slouží jak pro cykloturisty, tak i pro ostatní cestující. Jsou v provozu od 10. 5. 2008 do 21. 9. 2008 o víkendech a ve státní svátky, o letních prázdninách jezdí denně. Vypravit se můžete z Ostravy přes Frýdek-Místek do Frýdlantu nad Ostravicí, na Ostravici, do Starých Hamrů, na Bílou, Bumbálku, Horní Bečvu, do Rožnova pod Radhoštěm a Frenštátu pod Radhoštěm. Druhá trasa je ve směru: Nový Jičín, Příbor, Kopřivnice, Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice, Rožnov pod Radhoštěm, Dolní Bečva, Čarták, Velké Karlovice, Bumbálka, Bílá a konečnou zastávkou je Turzovka, která leží na Slovensku.

Severní Čechy

Jizerské hory
Dne 26. dubna 2008 byla zahájena už jedenáctá cyklobusová sezóna v Jizerských horách a autobusy ČSAD Jablonec n. Nisou (tel. 483 332 033) budou jezdit po stejných trasách jako dřív až do konce září. Trasa cyklobusu je: Jablonec nad Nisou, Turnov, Bedřichov, Liberec a zpět. Svézt se můžete o víkendu a o státním svátku. V červenci a v srpnu bude provoz rozšířen o víkendový spoj do Hamru na Jezeře a v pracovní dny o spoj do Bedřichova.

Děčínsko

Na Děčínsku jezdí kola ve vleku za autobusem zadarmo. Pravidelné víkendové a sváteční cyklobusy Dopravního podniku města Děčína (tel. 412 531 400) odjíždějí z Děčína ze zastávky č. 1 u Hypernovy ve směru na Sněžník (za 30 Kč) nebo na Maxičky (za 15 Kč). Pokud budete platit jízdné prostřednictvím elektronické peněženky, budete mít slevu. První cyklobusy vyjely již 29. března a končí se 28. října 2008.   

Most a Litvínov
Mezi Mostem a Litvínovem bude od května do října jezdit speciálně upravená tramvaj, která má v zadní části osm držáků na uchycení kol. Cestující se v ní budou moci svézt o víkendech a o svátcích. Tramvaj bude jezdit sedmkrát denně z Mostu od dopravního podniku k litvínovské Citadele a zpět. Cestující si koupí standardní jízdenku a za kolo se platí stejně jako za zavazadlo. Informace v odkazu nebo na telefonu 476 769 011.

Východní Čechy

Orlické hory
V Orlických horách letos budou cyklobusy provozovat tři společnosti. Audisbus a Orlobus zahájí provoz 17. 5. 2008, ČSAD Ústí nad Orlicí 7. 6. 2008 a provoz bude ukončen 28. 9. Autobusy budou jezdit o sobotách a nedělích. Celkově bude na území Orlických hor v provozu 12 linek, z nichž jedna bude mezinárodní. Ta povede z Nového Města nad Metují přes Náchod, Kudowa Zdrój, Duszniki Zdrój, Zieleniec, Orlické Záhoří až na Šerlich. Nadále budou v provozu turisty již prověřené linky vedoucí od Vrchmezí, přes Velkou Deštnou, Zemskou bránu až po Bukovou horu. Cyklobusy mohou použít i pěší turisté.

Krkonoše
O letních prázdninách budou cyklobusy na šesti linkách jezdit každý den a projedou Krkonoše od Harrachova až po Žacléř. Cyklobus z Jilemnice na Horní a Dolní Mísečky (trasa 2) bude jezdit každodenně od 31. května do 28. září 2008. Trasu 1 vedoucí z Harrachova přes Kořenov, Rokytnici nad Jizerou, Vrchlabí, Janské Lázně, Pec pod Sněžkou až na Horní Malou Úpu můžete použít v období od 31. 5. – 28. 9. o víkendech a svátcích, o prázdninách jezdí každý den. Trasy 3 až 6 (z Vrchlabí ke Špindlerově Boudě, z Trutnova do Horní Malé Úpy, ze Žacléře do Trutnova a z Hostinného do Vrchlabí) jezdí v červnu o víkendech, o prázdninách denně a v září ve čtvrtek a o víkendech. Nová linka, která bude spojovat Krkonoše s Podzvičinskem (trasa Hradec Králové - Vrchlabí - Kuks) bude v provozu pouze o prázdninách, a to ve čtvrtek, sobotu a v neděli. Na cyklobusy navazují autobusové a vlakové přípoje. Vlakové přípoje jsou zřízeny z Hostinného do Trutnova nebo Vrchlabí a z Trutnova do Svobody nad Úpou. Provozuje je ČSAD Semily ve spolupráci s firmou OSNADO. (Kontakt: chaloupska@muvrchlabi.cz)

Železné hory a Toulovcovy maštale
Cyklobus „Železné hory“ poprvé vyjel 3. 5. 2008 a až do konce září vás o víkendech a svátcích odveze z Pardubic do Chrudimi, Trhové Kamenice, Horního Bradla, Seče, Heřmanova Městce a zpět do Pardubic. Odpoledne jede autobus v opačném směru. Linkou se dostanete k turistickým místům jako je rozhledna na Zubří nebo Sečská přehrada. Cyklobus „Toulovcovy maštale“ jezdí z Pardubic do Chrudimi, Slatiňan, Nových Hradů, Litomyšle, Proseče a do Hlinska. Odpoledne jede zpět do Pardubic, kde je v 18:00 hodin. Cyklobusy zajišťuje společnost Connex Východní Čechy (tel. 844 555 888).     

Český ráj
Přepravu v oblasti Českého ráje zajišťuje ČSAD Semily a cyklistům nabízí šest různobarevných tras. Autobusy na hlavní červené trase z Turnova do Jičína budou jezdit od 1. května do 14. září 2008 o víkendech a svátcích, o prázdninách také od úterý do pátku. Cyklobus z Liberce do Turnova je v provozu již od konce dubna až do konce září 2008 v sobotu, neděli a o svátcích. Oranžová linka z Jilemnice do Železného Brodu je zrušena a na červené a zelené trase došlo ke změně zastávek. Zbývající linky, tedy modrá, žlutá, hnědá a zelená jsou v provozu od 31. 5. do 31. 8. 2008.

Střední Čechy

Praha
V hlavním městě Praze je od 1. 4. 2008 zaveden provoz tramvají, které přepravují cyklisty směrem z centra. S kolem do tramvaje můžete v úsecích Dejvická - Divoká Šárka, Nádraží Holešovice - Vozovna Kobylisy / Sídliště Ďáblice, Nádraží Modřany - Sídliště Modřany, Palmovka - Vozovna Kobylisy / Sídliště Ďáblice a Smíchovské nádraží - Sídliště Barrandov. Háček je ovšem v tom, že smíte nastoupit pouze v čase 20:00 – 5:00, o víkendu a svátcích pak můžete nastoupit kdykoliv. Cyklisté nesmí do nízkopodlažních vozů, které přepravují vozíčkáře.    
Na linkách přívozů P1 (Sedlec – Zámky), P2 (V Podbabě – Podhoří) a P3 (Lihovar – Veslařský ostrov) je přeprava kol zdarma.
Cyklobusová linka na trase Dobřichovice, Černolice, Řitka, Mníšek pod Brdy a Kytín je v provozu mimo pracovní dny od 5. 4. 2008 do 5. 10. 2008. Spoje linky navazují v Dobřichovicích na vlaky linky S7 (trať Praha – Řevnice – Beroun). Za přepravu kola se platí jednotná cena 26 Kč. Jak jezdit v Praze s kolem v tramvajích, vlacích, metru a v dalších dopravních prostředcích najdete na www.ropid.cz v sekci Praktické informace/Cestujeme.  

Severozápadní Čechy

Teplicko
Z Teplic se bude jezdit na hřebeny Krušných hor jinak, než tomu bylo minulý rok. Cyklisté si o víkendech a svátcích budou moci dát kolo do cyklovleku, umístěném za pravidelnými linkami č. 141 a 142. Loňská cyklobusová linka č. 31 je zrušena. Autobus č. 141 odjíždí v 8:30 a ve 14:00 hodin z Benešova náměstí na Cínovec a linka č. 142 jede v 10:07 z Benešova náměstí do stanic Krupka, Fojtovice a Komáří vížka. Autobusy provozuje Dopravní podnik Teplice (tel. 417 539 443).

Západní Čechy

Karlovarský kraj
V Karlovarském kraji funguje od roku 2003 systém cyklodopravy nazvaný CykloEGRENSIS. V roce 2008 budou cyklobusy jezdit o sobotách, nedělích a svátcích od 17. května do 28. září na pěti trasách v rámci kraje (červená, zelená, modrá, žlutá a oranžová) a na jedné směřující do Německa (černá trasa). Oranžová trasa vede z Kraslic přes přírodní park Přebuz a žlutá trasa Porolavím k Blatenskému příkopu. Červená, krušnohorská trasa, vede z Chebu přes Sokolov a Karlovy Vary na Boží Dar a zelený autobus jezdí do Slavkovského lesa po okružní trase. Ta vede z Karlových Varů přes Sokolov, Lázně Kynžvart, Mariánské Lázně, Teplou, Bečov nad Teplou, Horní Slavkov a Loket. Modrý cyklobus jede z Karlových Varů do Bochova, Žlutic, Toužimi a Teplé. Jedině černá trasa vede za české hranice, a to z Chebu a Františkových Lázní do Bad Esteru nebo Waldsassenu a Wiesau. Přeprava kola stojí 20 Kč na celý den na všech linkách i s přestupy. Můžete si ale zakoupit i kartu CykloEGRENSIS za 990 Kč, která je permanentkou na letní sezónu – získáte neomezený počet jízd, karta je přenosná a zúčastníte se soutěže o kolo. Systém provozuje ČSAD Karlovy Vary.

Plzeňský kraj
Správa NP Šumava spolu s ČSAD Plzeň provozuje tzv. Zelené cyklobusy (tel. 377 237 237). S autobusem, jedoucím z Plzně přes Klatovy, Železnou Rudu, Srní až na Kvildu, se můžete svézt od 21. června do konce září 2008 o sobotách a nedělích, během letních prázdnin jezdí každý den. Linka směřující ze Sušice přes Kašperské Hory na Kvildu je v provozu každý den od 21. 6. do 28. 9. 2008. Nově zavede ČSAD Plzeň „Brdský cyklobus“, do kterého si můžete nastoupit o sobotách, nedělích a svátcích, a to v období od 21. 6. do 14. 9. 2008. Jedná se o autobus na trase Plzeň - Příbram, který bude mít za sebou vlek s 12 volnými místy. Cena za kolo v Brdském cyklobuse bude 8 a 16 Kč (podle přepravní vzdálenosti).

Jižní Čechy

Českobudějovicko
Cyklobusy v okolí Českých Budějovic zajišťuje společnost ČSAD Jihotrans (tel. 386 715 133) na celkem sedmi trasách. Všechny linky vyjíždějí z Českých Budějovic: modrá, šedá a červená linka vedou na Kvildu, první dvě přitom jedou přes Prachatice a třetí přes Český Krumlov. Vltavská linka směřuje z Českých Budějovic do Českého Krumlova, Lipno nad Vltavou a na Horní Planou. Zelená vede až na Moravu do Znojma (jede přes Jindřichův Hradec a Slavonice), se žlutou linkou dojedete do Písku a Orlíku nad Vltavou a poslední, novohradská linka, vede na Nové Hrady a Hojnou Vodu. Kola se přepravují ve vleku s kapacitou 25 míst nebo v zadní části autobusu. V ceně jízdného za kolo (20 Kč) je zahrnuta i zpáteční jízdenka na kterékoliv lince. Modrá, žlutá, zelená a červená linka jezdí v sobotu, neděli a o svátcích v období od 14. 6. do 28. 9. 2008. Vltavská linka jezdí celý týden od 28. 6. do 31. 8. a šedá linka jezdí o prázdninách ve všední dny. Novohradská linka je v provozu o víkendech a svátcích o prázdninách. Na všechny linky navazují vlakové spoje.
 
Související články
Cyklobusy do hor
Přeprava kola ve vlaku
Cyklovandr v Čechách
Cyklotrasy - módní hit každé obce
Cyklisté ve městech
Cyklovýlet na bílinský Bořeň
 
Přečteno 5842x
 
 
 
Komentáře
 
Přidat komentář
Vypsat označené komentáře
Vypsat všechny komentáře
Zobrazit všechny chronologicky
 
Poslat odkaz
Tisk
Zpět
Inzerce | O nás | Tištěná verze
KLUB KALiMERA
jméno:
heslo:
Přidat článek
Chcete se přidat?
Střípky
Běžky pro turisty i aktivní sportovce - podle čeho vybírat a jaké si koupit?Jak připravit své nové běžkyKontakty na horskou službu
Komerční sdělení
Vybavení na běžky - lyže, boty, hole, bundy, termoprádlo
Štěrba nabízí: