Vyhledej
Rady na cesty
> cesty s dětmi
> doprava
> nebezpečí
> nedej se
> praktické
> ubytování
Vybavení
> jak vybrat
> literatura
> materiály
> novinky
> testovna
Turistika
> cyklo
> expedice
> hory
> lyže a sněžnice
Práce v zahraničí
> zkušenosti
On-line cesty
> seriály
> blogy
> humor
Nejčtenější články
Novinky emailem
Partneři

Portál o inline bruslení nejen na Ladronce

přehledný seznam kempů

Spolujízda.eu - server pro spolujízdu

Diashow ze Severní Ameriky

Královédvorsko
 Ubytování, restaurace, turistika ve Dvoře Králové n. L. a okolí.

www.Cottage.cz
Portál o turistice a ubytování v NP České Švýcarsko.


Vybavení do přírody




Naše ikona:

Průvodce světem vybavení a cestování

.

ČRAfrikaAmerikaAsieAustrálie a OceánieEvropaStř. východ
KALiMERA > ČR

Cyklobusy v roce 2010

Kristýna Svatá / 20.05.2010
Na kole se dají překonávat velké vzdálenosti, přesto se někdy hodí se svému cíli cesty trochu přiblížit. Cyklobusy v České republice vás zavezou do hor i do turisticky atraktivních míst, stačí se jen podívat, jaké cyklobusy jezdí ve vašem kraji, které jsou vašemu bydlišti nejblíže. Většina z nich jezdí sice pouze o víkendech, přesto nabídka tras je rok od roku větší. Informace o cyklobusech v jednotlivých krajích najdete v následujícím textu, jízdní řády v odkazech.
 

Praha

Přímo v Praze žádné cyklobusy nejezdí, přesto cyklisté mohou využít alespoň částečně městskou hromadnou dopravu. Pro každý dopravní prostředek platí jiná pravidla. Do metra s kolem můžete, zadarmo. Jedinou podmínkou je, že v každém voze můžou být maximálně dvě jízdní kola – na poslední plošině ve směru jízdy. Tramvaje omezují cyklisty více, kolo se dá převážet jen směrem z centra ve vybraných úsecích (Anděl – Sídliště Řepy, Dejvická – Divoká Šárka, Nádraží Holešovice – Vozovna Kobylisy / Sídliště Ďáblice, Nádraží Modřany – Sídliště Modřany, Palmovka – Vozovna Kobylisy / Sídliště Ďáblice, Palmovka – Spojovací, Smíchovské nádraží – Sídliště Barrandov, Hradčanská – Petřiny). Cesta je omezena i časově – tedy v pracovní dny vás řidiči vpustí do tramvají od 20:00 do 6:00, o víkendech a svátcích tato omezení neplatí. Zadarmo se svezou cyklisté přes řeku také přívozem. Za vlak už se ovšem platí (25 Kč jako příplatek za kolo).  Speciální cyklovlak jezdí o víkendech až do konce října z Masarykova nádraží po okořské trati přes Středokluky až do Slaného. Z centra Prahy vyráží v 9:10 a 13:41.

Kousek za Prahou, v Dobřichovicích, čeká na cyklisty v nepracovní dny cyklobus. Do Dobřichovic se dá i s kolem dostat bez problémů vlakem, odtud pak cyklobus nabírá směr Brdy, svou jízdu končí v zastávce Kaple-Kytín. Příplatek za kolo činí 26 Kč, 50% slevu mají ti, kteří se do Dobřichovic dostanou vlakem a předloží platný doklad ČD. Více na stránkách ropid.cz.

Středočeský kraj


O letních prázdninách jezdí kokořínskou krajinou po trase Mšeno–Dubá–Doksy cyklobus společnosti Kokořínský SOK.  Spoj vyráží každý pátek, sobotu a neděli z mšenského nádraží v 10:05 a 16:45, opačným směrem se ze zastávky Doksy, Staré Splavy dostanete 11:04 nebo 17:25. Jízdní řády najdete na této stránce.

Český ráj
Český ráj mají pod taktovkou semilští dopravci, kteří provozují síť sezónních turistických linek. Sezonu zahájili 1. května otevřením hlavní červené linky – Turnov –  Vyskeř – Hrubá Skála – Vidlák – Újezd pod Troskami – Libuň – Jinolice – Prachov – Holín – Jičín. Linka bude jezdit až do začátku prázdnin o víkendech, během prázdnin pak každý den kromě pondělí. Provoz ukončí 5. září.  Ostatní linky zahájí provoz až poslední květnový víkend, jezdit budou do konce prázdnin. Žlutá linka (Jičín – Jinolice – Březka – Mladějov – Sobotka – Libošovice – Vyskeř – Olešnice – Všeň – Turnov – Karlovice – Hrubá Skála – Vyskeř a dále po stejné trase do Jičína) a modrá linka (Jičín – Holín – Prachov – Rovensko pod Troskami – Kozákov – Koberovy – Malá Skála – Turnov a zpět) jezdí v sobotu, během prázdnin i ve středu, zelená linka (Mladá Boleslav – Kosmonosy - Bakov nad Jizerou – Kněžmost – Libošovice – Vyskeř, Pleskoty – Krčkovice – Hrubá Skála – Karlovice – Radostná pod Kozákovem – Kozákov – Chuchelna – Semily a zpět) dopravuje cyklisty pouze o víkendech a státních svátcích.  Hnědá linka (Mnichovo Hradiště – Knežmost – hrad Kost – Sobotka a zpět) Dopravního podniku Kněžmost jezdí o víkendech, během prázdnin bude jezdit i ve všední dny kromě pondělí.

Královéhradecký kraj


Hradecko cyklistům nabízí velký výběr autobusových linek pro přepravu kol. Dostanete se s nimi téměř všude – do Českého ráje, Krkonoš a Podkrkonoší, Kladského pomezí, Orlických hor a Podorlicka a Hradecka, s některými cyklobusy se dá dostat i do sousedního Polska. Jízdní řády celkem třiadvaceti cyklobusových linek najdete zde.

Liberecký kraj


Jizerské hory
Jabloncem a Libercem projíždí dvě linky cyklobusů, první vyráží z Turnova a staví v Jablonci a Bedřichově, konečnou stanicí je Liberec. Druhá linka jede z Liberce na zastávku Osečná, jízdu končí v zastávce Hamr na Jezeře. Autobusy jezdí o víkendech až do konce září, za kolo se platí 20 Kč.

Do Krkonoš jezdí převážně cyklobusy Královéhradeckého kraje - viz předchozí odkaz.

Ústecký kraj


V Ústeckém kraji sjednocenou síť cyklobusů nenajdeme. Dopravní podnik Ústeckého kraje nabízí jedinou linku, která jezdí od konce května do 10. října o víkendech a svátcích jen krátkou trasu z Oseku do Dlouhé Louky. Linek cyklobusů je přesto v kraji poměrně dost, jen nejsou spravovány jako celek, ale řídí je dopravní podniky jednotlivých měst.

Ústí nad Labem
Dopravní podniky krajského města Ústí nad Labem nabízí dvě okružní trasy. Cyklobus linky 20 jede ze zastávky Divadlo směrem do hor k hranicím. Trasa vede přes Zadní Telnici a Adolfov do Krásného lesa a Varvažova. Severním směrem jezdí okružní linka 21, která staví v Nakléřově, Petrovicích a Tisé. Oba autobusy jezdí dvakrát denně, i během pracovních dnů. O prázdninách budou jezdit jen ve středu a o víkendech.

Chomutov a okolí
Dopravní podnik Chomutova a Jirkova provozuje tři trasy cyklobusů. První z nich vede do Rudolic v Horách, za cestu zaplatíte 30 Kč, druhá končí v Hoře Svatého Šebestiána a autobus stojí také 30 Kč. Posledním cyklobusem se dostanete až na Boží Dar a zase zpět, proto je cena také dvakrát dražší. Zmiňovaná cena je konečná – za kolo i za osobu. Cyklobusy jezdí jednou za 14 dní, proto je důležité prostudovat tuto stránku, kde jsou data výjezdů uvedena. Pozor si dejte i na to, že cyklobusy budou vyjíždět jen při obsazení více než dvaceti míst. 

Teplicko
Na hřebeny Krušných hor se dá bez problémů dostat i z Teplic. O víkendech a svátcích až do konce září budou z Teplic vyjíždět dvě linky. Jedna končí v zastávce Dubí, Cínovec, České Pomezí, konečná druhé linky je v zastávce Krupka, Fojtovice, Komáří vížka. Příplatek za kolo je 30 Kč, více informací najdete zde.

Děčínsko

Na Děčínský Sněžník a Maxičky přepravují cyklisty autobusy z Děčína. O sobotách, nedělích a svátcích jezdí až do konce října z autobusového nádraží – spoj na Maxičky vyjíždí vždy v 11:25, na Sněžník v 9:32 a 13:57. Kola se přepravují zdarma, cesta na Sněžník tak vyjde na 30 Kč, na Maxičky se dostanete za 15 Kč.

Z Litoměřic
Z Litoměřic vyjíždí na své trasy po Českém středohoří dva cyklobusy. I tyto jezdí o víkendech a svátcích až do konce září. V 9:30 a ve 12:30 vyjíždí z autobusového nádraží v Litoměřicích cyklobus, který dál pokračuje ve směru Ploskovice, Třebušín, Lovečkovice. Konečnou zastávkou je Mukařov. Kola se nakládají jen v Litoměřicích a vykládají se zase až na konečné. V 11:00 vyráží z Litoměřic cyklobus do Lovosic, Velemína a Kletečné. Kolo můžete naložit jen v Litoměřicích a Lovosicích, vykládají se jen v Kletečné. Přeprava kola stojí 20 Kč.

Karlovarský kraj


Rozsáhlou síť tras cyklobusů najdeme v Karlovarském kraji. Díky ucelenému projektu CykloEgrensis není problém cestovat s kolem po celém kraji – po okresních městech, Krušných horách, Slavkovském lese, Tepelské vrchovině a částečně i po Doupovských horách. O víkendech a svátcích od konce května do konce září platí jízdní řády pěti autobusových linek označených v mapě pro přehlednost různými barvami. Krušnohorská červená linka vede z Chebu přes Karlovy Vary až na Boží Dar. Žlutá trasa vede Porolavím k Blatenskému příkopu, staví v Sokolově, Chodově, Nejdku, Horní Blatné a na Božím Daru. Cyklobusy oranžové linky jezdí přes přírodní park Přebuz, vyjíždějí z obce Kraslice, staví také v Bublavě a Nejdku. Tyto autobusy jezdí pouze v sobotu. Na objednávku se lze svézt zelenou trasou Slavkovského lesu a modrou trasou z Karlových Varů na Valeč. Příplatek za kolo je 20 Kč. V rámci projektu CykloEgrensis je možné zakoupit speciální přenosnou cyklokartu, která nabízí neomezený počet jízd pro jednu osobu. Karta stojí 499 Kč, více informací najdete zde.

Plzeňský kraj


Z Plzně vyjíždí cyklobusy všemi směry, nabídka je opravdu rozmanitá. Brdským cyklobusem se dá vyvézt na hřebeny a pak dále pokračovat do Příbrami. Českým lesem projíždí linka končící v Bělé nad Radbuzou. Oba dva cyklobusy jezdí o víkendech a svátcích. Další dvě trasy vedou na Kvildu, trasa Plzeň-Klatovy-Železná Ruda-Srní-Kvilda jezdí během prázdnin denně, jinak pouze o víkendech a svátcích. Cyklobusy na šumavské trase Sušice-Kašperské Hory-Srní-Modrava-Kvilda jezdí od června do konce září každý den. Za přepravu kola se připlácí 30 Kč. Na této stránce najdete nejen jízdní řády, ale i tipy na možné cíle vašich výletů.

Jihočeský kraj


Jižní Čechy za těmi západními rozhodně nezaostávají. Dopravní systém CYKLOTRANS je toho důkazem. Na stránkách společnosti najdou cyklisté všechno možné – mapy a doporučené trasy, jízdní řády, tipy na ubytování. V provozu bude letos sedm linek, které vyráží z Českých Budějovic. Tři z nich vedou na Kvildu. Modrá autobus jede přes Prachatice a Vimperk, červená přes Český Krumlov a Volary. Obě linky jezdí od 5. června do 28. září každou sobotu, neděli a ve svátky. Šedá trasa vede na Kvildu přes Prachatice a Volary, během prázdnin bude dopravovat cyklisty v pracovních dnech. Tzv. vltavská linka jezdí z Českých Budějovic přes Český Krumlov a Lipno nad Vltavou do Horní Plané, tato linka jezdí pouze o prázdninách, za to ale od pondělí až do neděle.  Zelenou linkou se přes Jindřichův Hradec a Slavonice dostanete v prázdninové úterky a čtvrtky do Jemnice, v pátek, sobotu a neděli se dostane linkou až do Znojma. Žlutá linka jezdí severním směrem přes Písek do Orlíku nad Vltavou – od začátku června do konce září v nepracovní dny. Novohradská linka přes Nové Hrady vozí cyklisty až téměř k hranicím – do Hojné Vody. Od počátku července do konce září jezdí v nepracovní dny. Příplatek za kolo je na všech linkách stejný – 20 Kč.
Na stránkách najdete i návrh spojení pro Pražáky mířící na Šumavu. Spoj je vymyšlen tak, aby se cyklisté během jednoho dne dostali až na Kvildu – pokud možno co nepohodlněji, s minimálním počtem přestupů. Cestující se musí dostat vlakem do Volar, kde na ně bude čekat cyklobus šedé nebo červené trasy.
Souhrnné informace a jízdní řády najdete v katalogu CYKLOTRANS. Nechybí zde ani jízdní řád dalešické linky (viz dále), k dispozici jsou i řády autobusových linek v Národním parku Šumava a informace o vodní dopravě na Lipensku a Orlicku.

Vysočina


Přepravu kol na Vysočině zajišťuje dalešická linka, která sice není součástí dopravního systému CYKLOTRANS, přesto v jejich katalogu naleznete jízdní řád této linky. Ta vás sveze z autobusového nádraží v Jemnici přes Dalešice a Mohelno do Náměšti nad Oslavou. Cyklobusy jezdí během prázdnin po celý týden, v červnu a září se s nimi můžete dopravovat o víkendech a svátcích. Spoje navazují na zelenou linku dopravního systému CYKLOTRANS, pokud se prokážete jízdním dokladem z dalešické linky, za kolo na zelené lince už platit nemusíte.

Pardubický kraj


Do turisticky zajímavých míst Železných hor se dostanete  cyklobusem společnosti Veolia Transport. Nástupní stanice je na na pardubickém autobusovém nádraží, linka dál pokračuje přes Chrudim, Slatiňany, Trhovou Kamenici, Horní Bradlo, Seč a Heřmanův Městec. Poté se vrací zpět do Pardubic. Dalším cyklobusem se z Pardubic a Chrudimi dostanete až do přírodní rezervace Toulcovy Maštale, známé svými pískovcovými skalními útvary. Cyklobus staví ještě v zastávkách Nové Hrady, Litomyšl, Borová a Hlinsko. Oba dva autobusy jezdí v nepracovní dny až do konce září, cena za přepravu kola je 20 Kč.

Jihomoravský kraj


Brno
Přeprava kol v tramvajích, autobusech a trolejbusech brněnské městské hromadné dopravy  je povolena. Neplatí zde žádná striktní omezení jako v Praze, jen řidič by měl cyklistovi před nástupem do vozidla dát souhlas.
Nově bude zaveden cyklobus z Brna do Koněšína, který by měl jezdit během prázdnin. Více informací bude k dispozici na konci května.

Olomoucký a Moravskoslezský kraj


Prostějovsko
Z Prostějova se do Boskovic dostanete cyklobusem společnosti First Transport Lines. Cyklobus jezdí během prázdnin denně, v 7:45 a 11:45 vyráží z prostějovského autobusového nádraží. Během května a června a v první půlce září je provoz cyklobusu omezen na nepracovní dny. Za přepravované kolo zaplatíte 18 Kč.

Beskydy

Do Beskyd vyráží dvě linky, každá z jiného místa a s mírně odlišnou trasou. První z nich vyjíždí z Ostravy a pokračuje dál přes Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí, dostává se až k hranicím do obce Bílá, kde staví v sedmi různých stanicích. Zpátky se vrací přes Rožnov do Frenštátu pod Radhoštěm. Výchozí stanice druhé linky je v Novém Jičíně, cyklobus dále staví v Kopřivnici, ve Frenštátu a Rožnově pod Radhoštěm, Velkých Karlovicích a v Bílé. Konečnou stanicí je slovenská obec Turzovka. Cyklobusy jezdí do konce září o víkendech a svátcích, během letních prázdnin jezdí denně.

Jeseníky
Tři linky míří do Jeseníků, každá vyráží z jiného místa, ale stejným směrem – na Malou Morávku, Ovčárnu. Cyklobus ze Šumperka staví v Rapotíně, Sobotíně, Rýmařově a Malé Morávce, konečnou stanicí je Vrbno pod Pradědem. Autobus z Olomouce jede na Ovčárnu také přes Rýmařov. Linka vyjíždějící z Krnova staví v Bruntálu. Tyto tři linky budou jezdit pouze v nepracovní dny během letních prázdnin. Přeprava kola v jesenických i beskydských cyklobusech stojí 15 Kč, místenku do cyklobusu si můžete zakoupit prostřednictvím internetu.

Zlínský kraj


Od začátku května do 3. října jsou v provozu ve Zlínském kraji tři trasy cyklobusů společnosti Krodos. Cyklobusy jezdí o víkendech a svátcích, během prázdnin ale i ve středu, čtvrtek a pátek. Cyklobusem můžete bez problémů cestovat mezi městy Zlínského kraje – Zlínem, Vsetínem, Kroměříží, Uherským Hradištěm… Za kolo se připlácí 20 Kč, více informací a jízdní řád najdete zde.  

 
Související články
Cyklotrasy - módní hit každé obce
Na kole kolem republiky
Na kole kolem zajímavých míst
 
Přečteno 24876x
 
 
 
Komentáře
 
Přidat komentář
Vypsat označené komentáře
Vypsat všechny komentáře
Zobrazit všechny chronologicky
 
Poslat odkaz
Tisk
Zpět
Inzerce | O nás | Tištěná verze
KLUB KALiMERA
jméno:
heslo:
Přidat článek
Chcete se přidat?
Střípky
Běžky pro turisty i aktivní sportovce - podle čeho vybírat a jaké si koupit?Jak připravit své nové běžkyKontakty na horskou službu
Komerční sdělení
Vybavení na běžky - lyže, boty, hole, bundy, termoprádlo
Štěrba nabízí: