Vyhledej
Rady na cesty
> cesty s dětmi
> doprava
> nebezpečí
> nedej se
> praktické
> ubytování
Vybavení
> jak vybrat
> literatura
> materiály
> novinky
> testovna
Turistika
> cyklo
> expedice
> hory
> lyže a sněžnice
Práce v zahraničí
> zkušenosti
On-line cesty
> seriály
> blogy
> humor
Nejčtenější články
Novinky emailem
Partneři

Portál o inline bruslení nejen na Ladronce

přehledný seznam kempů

Spolujízda.eu - server pro spolujízdu

Diashow ze Severní Ameriky

Královédvorsko
 Ubytování, restaurace, turistika ve Dvoře Králové n. L. a okolí.

www.Cottage.cz
Portál o turistice a ubytování v NP České Švýcarsko.


Vybavení do přírody




Naše ikona:

Průvodce světem vybavení a cestování

.

ČRAfrikaAmerikaAsieAustrálie a OceánieEvropaStř. východ
KALiMERA > Zimní příloha > výlety a trasy

Skibusy do českých a moravských hor 2009/2010

Anna Strejcová / 1.02.2010, Aktualizováno
V letošní zimní sezóně 2009/2010 se opět budete moci i s lyžemi dopravit do vašich oblíbených hor. Z českých i moravských měst vyjíždějí desítky skibusů a vlaků, které vás pohodlně dopraví ke sjezdovce či běžecké stopě. Díky nim už nebudete muset řešit, kde zaparkujete v zimních střediscích auto, a budete si moci bezstarostně užívat zimních sportů. V tomto článku vám poradíme, jak se dostat do našich nejoblíbenějších lyžařských destinací.
 

Šumava  Jizerské Hory  Orlické hory  Jeseníky  Beskydy Krkonoše  Krušné hory

Šumava


Skibusy k areálu Zadov
Na denní lyžování budou do zadovského areálu jezdit dva skibusy – z Českých Budějovic a z Prahy. Skibus z Českých Budějovic jede přes Vimperk a Prachatice, jeho poslední zastávka je dokonce až lyžařský areál Kvilda (viz níže). Z Prahy jezdí skibus od stanice metra Budějovická. Je v provozu od prosince do Velikonoc, vyjíždí každou sobotu v sedm hodin ráno. Vrací se zpět v neděli, což znamená, že lyžaři přespávají za výhodnou cenu na Šumavě. Zpáteční jízdné stojí 360 Kč. Více informací na www.skitur.cz.
Skibusy z Českých Budějovic a z Písku se dostanete na večerní lyžování. Za svezení se platí poplatek 20 nebo 40 Kč, ovšem při koupi skipasu dostane lyžař po předložení jízdenky slevu. Budějovický skibus bude jezdit v období od 25. prosince do 14. března dle sněhových podmínek v pátek, písecký pojede ve stejném termínu každou středu, pátek a sobotu (kromě Silvestra). Jízdní řády najdete zde.

Z Budějovic na Kvildu
Z Českých Budějovic se dá skibusem dojet i na Kvildu. Autobus společnosti Jihotrans vás odveze přes Prachatice a Vimperk každou sobotu, neděli a svátek v období od 19. prosince do 28. března. Výjimkou je Štědrý den, 25. prosinec a 1. leden, kdy autobus nepojede. Z Českých Budějovic vyráží v 7 hodin ráno. Na lince platí standardní tarif. Jízdní řád najdete zde. Další informace na www.jihotrans.cz.

Skibus na Špičák
V letošní zimní sezóně bude jezdit na Špičák pravidelná autobusová linka, která vás šestkrát denně proveze celým železnorudským údolím. Skibus pojede od Gerlovy Hutě pod Belveder, centrem Železné Rudy, na Špičák k hotelu Sirotek a skončí na parkovišti Špičáckého sedla. Přesný jízdní řád je ke stažení zde. Skibus bude v provozu od 20. prosince do 31. března. Tento skibus by měl navazovat na pravidelnou autobusovou linku Třemošná PlzeňKlatovyJavornáŽelezná RudaHartmanice, linku vhodnou především pro běžkaře. Podrobnější informace naleznete zde.

Na Špičák se můžete vypravit i vlakem, protože leží na trase PlzeňAlžbětín. Železniční zastávka Špičák se nachází jen asi 250 metrů od lyžařských vleků. Ráno v 7:02 vyjíždí z Plzně spěšný vlak, přestoupit se musí v Klatovech a cesta trvá necelé dvě hodiny.

Skiareál Lipno
Do Skiareálu na Lipně se můžete dostat jak z Českých Budějovic a Tábora, tak i z Prahy. Skibus z Č. Budějovic má zastávky v Českém Krumlově, Kájově, Černé v Pošumaví a Frymburku. Je v provozu od 19. prosince do 28. března v sobotu a neděli a v dalších dnech, které jsou uvedeny na této stránce, kde zároveň najdete i jízdní řády skibusu a ceny jednotlivých jízdenek. Po předložení platného jízdního dokladu dostanete i zde slevu na skipas, tentokrát 30 %. Kromě skibusu můžete využít také vlaky. Ve dnech 19. prosince až 28. března pojedou vlaky nazvané ČD Yetti. Vyjíždějí každou sobotu a neděli brzy ráno z Tábora o odpoledne vás zavezou zpět. Na trase projíždí Českými Budějovicemi a staví v mnoha vesnicích. Další možností je jet vlakem intercity z Prahy do obce Rybník, kde můžete přestoupit na osobní vlak do Lipna nad Vltavou. Zde bude přistaven skibus do skiareálu. Spoj jede každou sobotu a neděli mezi 19. prosincem a 28. březnem. Je však třeba upozornit, že cesta trvá skoro čtyři a půl hodiny.

Kašperské Hory
Na sjezdovku v Kašperských Horách se v této sezóně dostanete čtyřmi skibusy, které vyjíždějí ze čtyř měst v západních Čechách: Plzně, Písku, Klatov a Příbrami. Plzeňský skibus projíždí Přešticemi, Klatovy a Sušicí a na svah vás doveze každý čtvrtek na večerní lyžování a v sobotu na denní lyžování. Klatovský skibus, který staví také v Sušici, jede v úterý a čtvrtek navečer a v sobotu ráno. Autobus z Písku projíždí přes Strakonice a Horažďovice a v Kašperkách je každou středu a pátek večer a každou sobotu ráno. Poslední skibus z Příbrami zastavuje v Písku a Strakonicích a svézt se s ním můžete pouze v sobotu ráno. Přeprava se koná za předpokladu, že je dostatek sněhu. Cena dopravy a skipasu za dospělého nepřesahuje 450 Kč, za dítě se platí většinou 250 Kč. Přesnější informace najdete na internetové stránce www.snowhill.cz.   

Skibusem přes hranice

Z české Železné Rudy se můžete dostat skibusem do té německé (Bayerische Eisenstein) a následně až ke sjezdovce na Velkém Javoru. Skibus provozuje společnost RDS bus, která tak umožňuje volný pohyb mezi areály na obou stranách hranice. Skibus jezdí denně až do 7. března.

Krušné hory

Skibusem na Boží Dar
Od 13. prosince platí nově jízdní řád skibusu jedoucího z Kadaně a Klášterce nad Ohří na hřeben Krušných hor. Bude jezdit o víkendech a během vánočních prázdnin, dále pak v týdnu od 15. do 19. února. Svůj provoz ukončí 5. dubna. Skibus vyjíždí v osm hodin ráno z Kadaně a stavět bude v Měděnci, Alšovce, Horní Halži a končit bude na Božím Daru. Cena zpáteční jízdenky je 50 Kč, rodiny mají slevu. Autobus je určen jak pro sjezdaře a snowboardisty, tak i pro běžkaře. Přepravu zajišťuje Dopravní podnik Ústeckého kraje (www.dpuk.cz).

Na Klínovec se dá dostat i autobusem z Kovářské, který staví v obci České Hamry a Loučná a také u hotelu Háj. Denní skibusy jezdí denně, na večerní lyžování se dostanete ve středu, v pátek a v sobotu. Bližší informace najdete zde.

Skibus Litvínov – Český Jiřetín
Při dobrých sněhových podmínkách bude jezdit o víkendech a v době jarních prázdnin skibus z Litvínova do Českého Jiřetína. Vyjíždí v 9 hodin ráno, staví u vleků v obci Klíny a odpoledne se vrací zpět. Děti do 10 let lístek neplatí, ostatní za jízdenku dají 15 Kč (do Klínů) nebo 25 Kč (do Č. Jiřetína). Skibus je určený jak pro běžkaře, tak pro sjezdaře. Více informací obdržíte zde.

Jizerské hory 


Ještěd
Na Ještěd se nejlépe dostane z Liberce tramvají č. 3. Jízdní řády naleznete zde. Tramvaj jede přímo od vlakového nádraží a doveze vás přímo k vleku, na konečnou stanici Horní Hanychov. Cesta trvá zhruba 15 min.

Z Liberce do Bedřichova
Od 13. prosince do 28. března pojede ke sjezdovkám v Bedřichově skibus z Liberce. Linka projíždí městem, a proto na ní platí Liberecká městská karta. Cestující, kteří pojedou za hranici Liberce, zaplatí 10 Kč. Spoj bude jezdit v pracovním týdnu osmkrát denně a o víkendech a svátcích dvakrát denně.

Na Tanvaldský Špičák vlakem
Z Liberce a Jablonce nad Nisou se můžete vypravit na Tanvaldský Špičák osobním vlakem. Nejprve pojedete do obce Smržovka, kde přestoupíte na další spoj. Železniční zastávka Tanvaldský Špičák je od sjezdovky vzdálená asi 500 m. Vlak z Liberce jede každý den, např. v 8:40 nebo v 9:20, cesta trvá 50 minut.

Krkonoše


Okolí Janských Lázní, Černý Důl
V okolí Janských Lázní a Černého Dolu je v období od 25. prosince do 14. března provozováno několik denních skibusových linek: první vede z Janských Lázní do Pece pod Sněžkou, druhá vede z Janských Lázní do Svobody nad Úpou, třetí z Janských lázní do Černého Dolu, další spojuje Svobodu nad Úpou a Pomezní Boudy. V Janských Lázních a v Černém Dolu jezdí i tzv. city skibus, který sváží lyžaře k místním lanovkám. Skibusy určené pro zájemce o večerní lyžování jezdí z Trutnova a z Horního Maršova do Janských Lázní. Ovšem pozor, skibusy jsou pouze pro zákazníky a smluvní partnery areálu SKI PEC a Skiareálu Černá hora. Městský skibus je zase určený jen pro návštěvníky s kartami hotelů a penzionů, které si tuto službu hradí. Více informací získáte nebo na webu Černé hory.

Harrachov
Lyžařské středisko v Harrachově je cílem několika linek skibusů. První trasa vede z Hradce Králové přes Hořice, Miletín, L. Bělohrad, Novou Paku a Jilemnici. Druhá trasa začíná v Jičíně a pokračuje přes Valdice, Železnici, Lomnici n. P. a Semily. Další linka nabírá lyžaře z Mladé Boleslavi, Kosmonos, Mnichova Hradiště, Turnova, Železného Brodu a Tanvaldu. Skibus vyjíždějící z České Lípy dále staví v Mimoni, Jablonném v Pod., v Liberci a Jablonci n. N. Jedna z linek zajíždí dokonce i za hranice a nabírá tak i zahraniční lyžaře. Ta začíná v Rumburku a pokračuje přes Varnsdorf, Zittau, Hrádek n. N., Liberec a Jablonec n. N. Skibusy budou jezdit pravidelně o víkendech, dále pak během pololetních a jarních prázdnin až do 25. dubna. Podle sněhových podmínek a zájmu lyžařů budou skibusy možná jezdit i v jiných termínech. Vždy je nutná rezervace, právě podle počtu rezervovaných míst se skibusy budou vypravovat i v jiné dny. Informace o rezervaci míst najdete zde, jízdní řády najdete na této stránce. Skipas si kupujete už u řidiče, nic víc však neplatíte.

Špindlerův Mlýn
V okolí Špindlerova Mlýna budou od 12. prosince do 11. dubna jezdit tři skibusy zadarmo: první bude svážet hosty z místních hotelů, jako je např. Montána nebo Jánošík, poté pojede přes autobusové nádraží a Lomnici ke skiareálu Svatý Petr a dál k hotelům Zvon, Horal či Adélka. Další bezplatný skibus bude jezdit od hotelů Horal a Zvon přes skiareál Svatý Petr a pojede až do Lomnice a na Medvědín. Skibus bude také jezdit z Labské na Hromovku a Medvědín. Za poplatek se budete moci svézt ze Špindlerova Mlýna na Špindlerovu boudu; tento autobus bude v provozu celý příští rok. Jízdní řády najdete zde.

Do Pece pod Sněžkou vlakem
Do vyhledávaného střediska v Peci pod Sněžkou jezdí od 25. prosince do 14. března skibusy dva. První vyjíždí z Trutnova a jeho cesta vede přes Svobodu nad Úpou, Horní Maršov a Dolní Malou Úpu. Druhý jede z Janských Lázní opět přes Svobodu nad Úpou a Horní Maršov. Jízdní řády naleznete na webu Černé hory.

Herlíkovice
Do skiareálu v Herlíkovicích se dostanete celkem šesti skibusy. Z Prahy (z Černého Mostu) vyráží skibusy na denní lyžování, a to každé úterý, středu, čtvrtek, pátek, sobotu a neděli v 6:45. Na večerní lyžování se můžete svézt každý čtvrtek ve čtyři hodiny odpoledne. Ve středu můžete vyrazit na noční lyžování se skibusem, který jezdí vždy přes Nový Bydžov, Hořice, Lázně Bělohrad a Novou Paku. Na páteční (večerní) a sobotní (denní) lyžování odjíždí skibus z Chlumce nad Cidlinou a jede přes Nový Bydžov, Hořice, Lázně Bělohrad a Novou Paku. V pátek odpoledne také jezdí do Herlíkovic autobus z Dvora Králové a Hostinného. Každou sobotu brzy ráno můžete vyjet za sněhem autobusem na trase NymburkKolínPoděbradyJičínNová PakaHerlíkovice. Večerní nymburský skibus jezdí ve čtvrtek. Na nedělní večerní lyžování se můžete těšit, pokud jste z Jičína či Nové Paky. Cena jízdenky a skipasu pro děti nepřesahuje 400 Kč, dospělí zaplatí maximálně 650 Kč, večerní lyžování je znatelně levnější. Do střediska jezdí skibusy v případě, že je dostatek sněhu na sjezdovkách. Rezervace, jízdní řády a další informace najdete na internetové stránce www.snowhill.cz.

Sjezdovky Šachty a Kamenec
Tyto sjezdovky se nachází mezi městy Vysoké nad Jizerou a Jablonec nad Jizerou a jsou dostupné čtyřmi skibusy. Z Turnova vyjíždí skibus ve středu a v pátek na večerní lyžování a v sobotu na denní; jede přes Železný Brod a Semily. Přes Turnov, Železný Brod a Semily jezdí ale i další skibus – skibus z Mladé Boleslavi. Zastavuje i v Mnichovu Hradišti. Využít ho můžete ve středu na večerní lyžování nebo v sobotu na denní. V úterý večer se budete moci svézt skibusem jedoucím z Jičína přes Lomnici nad Popelkou. V neposlední řadě jede ke sjezdovkám i autobus z Prahy (Černého Mostu) na sobotní denní lyžování. Ceny se pohybují okolo 450 Kč pro dospělé a 250 Kč pro děti, částka v sobě zahrnuje i dopravu. Do střediska jezdí skibusy v případě, že je dostatek sněhu na sjezdovkách. Rezervace, jízdní řády a další informace najdete na internetové stránce www.snowhill.cz.

Orlické hory


Za sněhem s dopravci nebo lyžařským "taxíkem"
Do Orlických hor letos jezdí společnosti Orlobus a Audis Bus. Čtyři linky společnosti Audis Bus jezdí každou sobotu a neděli a ve státní svátky. Skibusy vyrážejí do hor časně ráno. Trasy jsou následující: Rychnov nad Kněžnou – Rokytnice v O. h. – Říčky v O. h., Žamberk – Letohrad – Jablonné n O. – Čenkovice, Častolovice – Rychnov nad Kněžnou – Skuhrov n. B. – Deštné v O. h. (Šerlich), Letohrad – Žamberk – Rokytnice v O. h. – Deštné v O. h. Společnost Orlobus obsluhuje tři trasy, všemi se dostanete o víkendových dnech na Šerlich. První trasa vede z Hradce Králové přes Třebechovice p.Orebem, Opočno, Dobrušku a Kounov. Další začíná v Náchodě a vede přes Nové Město n. Met., Bačetín a Sedloňov. Poslední zmiňovaná linka také začíná v Náchodě, ale vede přes Nové Město n. Met., Olešnici v O. h. a Sedloňov. Jízdní řády najdete zde. Kromě toho bude každý pracovní den jezdit z náměstí Olešnice v O. h. skibus do lyžařského areálu. 

Pokud se vám na skibus nechce čekat, můžete si ho i telefonicky objednat – jde o tzv. RadioBUS Turista. RadioBUS Turista je minibus pro 13 osob s košem na lyže. Je k dispozici pro všechny sjezdové lyžaře a běžkaře, kteří tráví svůj volný čas v Orlických horách a vyrážejí na místní sjezdovky a běžecké tratě. RadioBUS je nutné objednat jeden
den předem na bezplatné telefonní lince 800 10 15 20, a to každý den vždy od 6:00 do 15:30 hodin. Cena přepravy jedné osoby za jednu zastávku při 8 osobách ve vozidle je 12 Kč. Na zastávky se můžete podívat na této stránce.

Jeseníky


Skibusy v Jeseníkách
Do Jeseníků se dostanete autobusem z Ostravy, který pokračuje dál přes Opavu, Bruntál, Malou Morávku, Hvězdu a končí až na Ovčárně. V provozu je denně od 25. prosince do konce roku (kromě Štědrého dne a Silvestra), od 2. ledna do 28. března jezdí o víkendech a ve dny státních svátků. 
Další trasa vede z Olomouce přes Litovel, Uničov, Rýmařov, Malou Morávku, Karlov, Hvězdu a Ovčárnu. V období mezi 25. prosincem a 3. lednem jezdí denně, stejně tak v období mezi 13. a 21. únorem. Od 9. ledna do 28. března jezdí o víkendech. Pokud jste z Krnova, Bruntálu nebo Malé Morávky, svezete se skibusem na Karlov, Hvězdu či Ovčárnu. Skibus jezdí denně již od 25. prosince až do 5. dubna. Další možností je vyrazit z Karlovy Studánky na Hvězdu a Ovčárnu – autobus jezdí denně.

Skibusy jsou provozovány jako běžné autobusové linky a mohou je využít k přepravě jak lyžaři s lyžemi, tak i všichni ostatní cestující. Na linkách se platí tarif společnosti Veolia Transport Morava a.s. Jízdenky si můžete koupit přes internet na jejich adrese. Přesný rozpis jízdních řádů najdete zde. Kromě skibusů zde najdete i jízdní řády celoročních autobusových linek, které vás do hor také dopraví. 

Beskydy

S lyžemi do Beskyd
Také do Beskyd jezdí autobusy společnosti Veolia Transport Morava. Od 25. prosince si můžete nastoupit do skibusu jedoucího z Ostravy přes Frýdek Místek, Ostravici, Bílou, Mezivodí až na Bumbálku. Pojede až do 14. března; výjimkou je Silvestr a Nový rok.
Z Nového Jičína poprvé vyjede skibus také 26. prosince a pojede přes Frenštát pod Radhoštěm, Trojanovice, Čeladnou a Bílou až na Makov. Skibus jezdí denně v období od 29. ledna do 7. února, jinak od 2. ledna do 28. února počítejte s tím, že bude jezdit jen o víkendech. Na linkách platí standardní tarify, skibusy jsou určeny jak pro běžkaře, tak i pro sjezdaře. Bližší informace získáte na této adrese.

Na trase Kroměříž – Zlín – Vsetín – Velké Karlovice bude od 26. prosince jezdit skibus Razula. Skibus jezdí pravidelně o víkendech a státních svátcích až do konce února. Za cestu z Kroměříže do Velkých Karlovic zaplatíte 84 Kč, za lyže dáte ještě dalších 10 Kč navíc. Cestujícím bude po předložení jízdenky odečtena ze skipasu cena jednosměrného jízdného. Přepravu zajišťuje společnost KRODOS BUS; jízdní řád najdete zde

Českomoravská vrchovina

Do lyžařského areálu v Hlinsku jezdí od začátku roku 2009 do konce února skibus společnosti Veolia Transport Východní Čechy. Každou sobotu vyráží z Pardubic, jede přes Chrudim, Trhovou Kamenici, Hlinsko a končí až ve Svratce. Na lince platí tarif společnosti Veolia Transport. Skibus ukončí svůj sobotní provoz 27. února. Jízdní řád skibusu je k dispozici zde.

 
 
 
Přečteno 22872x
 
 
 
Komentáře
 
Přidat komentář
Vypsat označené komentáře
Vypsat všechny komentáře
Zobrazit všechny chronologicky
 
Poslat odkaz
Tisk
Zpět
Inzerce | O nás | Tištěná verze
KLUB KALiMERA
jméno:
heslo:
Přidat článek
Chcete se přidat?
Střípky
Běžky pro turisty i aktivní sportovce - podle čeho vybírat a jaké si koupit?Jak připravit své nové běžkyKontakty na horskou službu
Komerční sdělení
Vybavení na běžky - lyže, boty, hole, bundy, termoprádlo
Štěrba nabízí: