Vyhledej
Rady na cesty
> cesty s dětmi
> doprava
> nebezpečí
> nedej se
> praktické
> ubytování
Vybavení
> jak vybrat
> literatura
> materiály
> novinky
> testovna
Turistika
> cyklo
> expedice
> hory
> lyže a sněžnice
Práce v zahraničí
> zkušenosti
On-line cesty
> seriály
> blogy
> humor
Nejčtenější články
Novinky emailem
Partneři

Portál o inline bruslení nejen na Ladronce

přehledný seznam kempů

Spolujízda.eu - server pro spolujízdu

Diashow ze Severní Ameriky

Královédvorsko
 Ubytování, restaurace, turistika ve Dvoře Králové n. L. a okolí.

www.Cottage.cz
Portál o turistice a ubytování v NP České Švýcarsko.


Vybavení do přírody




Naše ikona:

Průvodce světem vybavení a cestování

.

ČRAfrikaAmerikaAsieAustrálie a OceánieEvropaStř. východ
KALiMERA > Asie > Vietnam

Hadí víno

Ivan Brezina / 31.10.2007
V řadě zemí Asie zhruba od severní Indie po Singapur můžete ochutnat nápoj, který už zdaleka přitahuje zvědavé oči cizinců. Nejčastěji ho objevíte v bizarních obchůdcích čínských apatykářů, ale najdete ho i ve vietnamských restauracích nebo na laoských tržištích. Nejčastěji má podobu lahve se žlutohnědou tekutinou, ve které se vznáší všelijak propletené tělo hada.
 

Kouzlo přípravy

To, co můžete ochutnat pod názvem „hadí víno“ (snake vine) nemá vlastně s vínem nic společného. Základ nápoje totiž netvoří víno, ale rýžová pálenka, většinou pálená podomácku. Ve velkých skleněných lahvích se do ní naloží různé druhy hadů (čím jedovatější, tím lepší) a na slunci se nechají několik měsíců fermentovat. Výsledný výluh se pak stočí do lahví, do kterých se pro ozdobu a patřičný vizuální dojem přidají malí hádci vztyčení ve výhružné „bojové“ pozici.
Speciální přípravu hadího vína můžete sledovat v severním Thajsku. Vámi vybraného živého hada přímo před vašima očima zabijí a podélně rozříznou. Vytékající krev smíchají s teplou whisky oslazenou medem, do které následně přidají žlutozelenou hadí žluč.

Druhy

Tento „základní“ druh hadího vína může mít desítky lokálních variant. Někde přidávají žen-šen, bylinky a nejrůznější koření, jinde třeba jedovaté štíry, pavouky a stonožky… V čínském Kantonu se prodávají vína z různých druhů hadů, takže můžete ochutnat třeba Tříhadové nebo Pětihadové. V nedalekém severním Vietnamu zase dostanete speciální víno z hadích penisů. Asi nejbizarnějším nápojem pak je hanojské Pětipenisové víno, ve kterém se vznášejí penisy hada, ovce, psa, jelena a prasete. Připadá vám to nechutné? A červi v tequile vám nevadí?

Síla nápoje

Obliba hadího vína vychází hned z několika pověr najednou. Podle nejprimitivnější magické víry se na vás prostě přenesou vlastnosti zvířete, které sníte. Další rovina je filozoficko-náboženská: různé druhy potravy prý mají různý podíl energie jin a jang. Vašemu tělu mohou dodat duchovní princip, kterého se vám právě nedostává, a obnovit ztracenou rovnováhu. Třetí a „nejmodernější“ vysvětlení pak říká, že malá dávka jedu přijatá trávicím traktem povzbudí váš imunitní systém k vyššímu výkonu. I to je ale nesmysl. Hadí jed je totiž bílkovina, která se lihem denaturuje a přestane účinkovat.
Příznivcům hadího vína to ale nebrání věřit, že tento nápoj je lékem na všechny nemoci. Zlepšuje zažívání, zahání nachlazení, léčí revmatismus, padání vlasů a rakovinu… Nejzázračnější účinek má prý ale na potenci. „Budeš jako kobra – vydržíš vztyčený celé hodiny!“, sliboval mi prodavač „asijské Viagry“ ve vesnici Mae Salong v severním Thajsku. Žádný převratný účinek jsem ale nepozoroval. Po vypití několika panáků jsem naopak usnul jako dřevo a ráno se probudil s příšernou kocovinou, kterou musel zlikvidovat starý dobrý český Ibuprofen. 

Hadí večeře

Zajímavým kulinářským experimentem ale je dát si hadí víno jako aperitiv před večeří z hadího masa. Podle znalců se prý léčivé účinky násobí… Zkuste to třeba v proslulé „Hadí vesnici“ Le Mat na předměstí Hanoje. V desítkách restaurací si tu můžete v košíku vybrat ještě živou syčící večeři a nechat si ji připravit na stovky způsobů. Jen si nesmíte lámat hlavu výčitkami svědomí, že svou rozežraností přispíváte k mizení ohrožených druhů zvířat.
Chuťové znaky
Jak hadí víno chutná? Stejně příšerně, jako původní rýžová pálenka. Její nakyslý hrubý „ocas“ spolehlivě přehluší jakoukoli hadí příchuť. Na patře vám zůstane jen nápadná hořkost s lehkým podtextem polévkového koření, což bude zřejmě pozůstatek rozložených bílkovin.

Dar nedar

Pro řadu cizinců je i přes příšernou chuť hadí víno vděčným suvenýrem, kterým mohou po návratu domů šokovat příbuzné. Dnes už ho proto koupíte skoro všude, kam přijíždějí turisté. Například v „kořalkové vesnici“ Ban Xang Hai na předměstí laoského Luang Prabangu se dají koupit lahve nejrůznějších velikostí s přídavkem nejrůznějších druhů hadů a tropického hmyzu. Po příletu na evropské letiště se ale nedivte, když vás celníci obviní z porušení mezinárodních zákonů na ochranu zvířat.
 
Související články
Bobulovitý jídelníček v Evropě
Vietnam
Hlady na cestách neumřeme
 
Přečteno 4027x
 
 
 
Komentáře
 
Přidat komentář
Vypsat označené komentáře
Vypsat všechny komentáře
Zobrazit všechny chronologicky
 
Poslat odkaz
Tisk
Zpět
Inzerce | O nás | Tištěná verze
KLUB KALiMERA
jméno:
heslo:
Přidat článek
Chcete se přidat?
Střípky
Běžky pro turisty i aktivní sportovce - podle čeho vybírat a jaké si koupit?Jak připravit své nové běžkyKontakty na horskou službu
Komerční sdělení
Vybavení na běžky - lyže, boty, hole, bundy, termoprádlo
Štěrba nabízí: