Vyhledej
Rady na cesty
> cesty s dětmi
> doprava
> nebezpečí
> nedej se
> praktické
> ubytování
Vybavení
> jak vybrat
> literatura
> materiály
> novinky
> testovna
Turistika
> cyklo
> expedice
> hory
> lyže a sněžnice
Práce v zahraničí
> zkušenosti
On-line cesty
> seriály
> blogy
> humor
Nejčtenější články
Novinky emailem
Partneři

Portál o inline bruslení nejen na Ladronce

přehledný seznam kempů

Spolujízda.eu - server pro spolujízdu

Diashow ze Severní Ameriky

Královédvorsko
 Ubytování, restaurace, turistika ve Dvoře Králové n. L. a okolí.

www.Cottage.cz
Portál o turistice a ubytování v NP České Švýcarsko.


Vybavení do přírody




Naše ikona:

Průvodce světem vybavení a cestování

.

ČRAfrikaAmerikaAsieAustrálie a OceánieEvropaStř. východ
KALiMERA > (Plocha) > Akce > Reportáže

Kolem světa v Holešovicích - Holiday World 2003

Redakce / 20.02.2003
Svět mi ležel při vstupu na veletrh cestovního ruchu u nohou. Viděla jsem pod sebou Venezuelu, usměvavé cyklisty i opálené nahé děti na pláži. Vytištěni na plakátech a letácích se pomalu ale jistě topili v loužích, pošlapáni nevšímavým davem a dále rozdáváni najatými brigádníky.
 

Desítka autobusů lemuje cestu k bílému stanu s červenými strážci. U vchodu do stanu vidím první nástrahy - opékané klobásy s dobře promaštěnými hranolkami. Odolávám a s kouzelným lístkem v ruce je mi dovoleno vstoupit do úzkých uliček plných ostrých loktů a barevných katalogů.

Po prvních krocích mám pocit, že dle umístění země a cestovky bych se do Thajska dostala nejlépe na kole. Do Las Vegas trajektem, a pokud možno přes Ústí nad Labem. Také Řecko má od Electry hodně daleko a do Polska je nezbytné jet poute s dekou či kufříkem od paní X, která podle přítomnosti dvakrát v každé hale plus ve foyer letos expandovala do celého světa. Pokud budete jako správný Čech koukat do země a ne kolem sebe, narazíte po sledování bílých stop s modrým logem na odborný časopis o cestování, který vám, jako běžnému občanovi, není určen. Při pohledu vzhůru (před sebe někomu leda tak vykoukáte záda) dohlédnete na nejvyšší vrcholky vybraných turistických centrál a cestovek. 

Poté, co jsem obešla všechny stánky a dosáhla řádné dezorientace, nacházím útočiště ve stanu s názvem Konferenční centrum. Setkávám se tam s podivnými duchy, kteří shazují zavěšené fotografie Jana Šibíka s názvem Ďábel v nás. Poté trávím chvilku na voru s panem Ingrišem při plavbě přes Pacifik. Při zpáteční cestě do reality zakopávám o tašky nacpané katalogy. Ve frontě na pití sleduji, jak si starší pár balí ukořistěné plakáty do časopisu Kalimera. Držím se pevně stánku a spokojený pár sleduji. Při pohledu na ně se pohybuji v čase. Patnáct let zpátky. Stojí u sloupu obaleného panelem Treknetu a Kalimery a dohadují se, jak poberou nastřádané materiály. Spolu se mnou je z plakátu Kalimery pozoruje otrhaný chlap v prstem v puse. Směje se jim.
 Odcházím z výletu s prázdnýma rukama. Jsem špatný návštěvník veletrhu. Nemám plnou tašku letáků. Mám však pocit zamotané hlavy. Ale v jednom mám jasno. Ingriš si zaslouží založení nové rubriky na Treknetu - Osobnosti.

 
Související články
Kocourkov zvaný Holiday World
 
Přečteno 7540x
 
 
 
Komentáře
 
Přidat komentář
Vypsat označené komentáře
Vypsat všechny komentáře
Zobrazit všechny chronologicky
 
Poslat odkaz
Tisk
Zpět
Inzerce | O nás | Tištěná verze
KLUB KALiMERA
jméno:
heslo:
Přidat článek
Chcete se přidat?
Střípky
Běžky pro turisty i aktivní sportovce - podle čeho vybírat a jaké si koupit?Jak připravit své nové běžkyKontakty na horskou službu
Komerční sdělení
Vybavení na běžky - lyže, boty, hole, bundy, termoprádlo
Štěrba nabízí: