Rady na cesty |
> cesty s dětmi > doprava > nebezpečí > nedej se > praktické > ubytování |
Vybavení |
> jak vybrat > literatura > materiály > novinky > testovna |
Turistika |
> cyklo > expedice > hory > lyže a sněžnice |
Práce v zahraničí |
> zkušenosti |
On-line cesty |
> seriály > blogy > humor |
Nejčtenější články |
Novinky emailem |
Partneři |
Královédvorsko www.Cottage.cz
|
![]() | ČR | ![]() | Afrika | ![]() | Amerika | ![]() | Asie | ![]() | Austrálie a Oceánie | ![]() | Evropa | ![]() | Stř. východ | ![]() |
Jaroslav Kurzveil / 24.01.2006 | ||
| ||
Do výroby vlastních kámen jsem se pustil proto, že jsem na našem outdoorovém trhu nenašel nic, co by splňovalo všechny moje představy: Při výrobě mě inspirovaly především tyto 2 zdroje: Kamna se skládají z několika hlavních částí: Sestavení kamen, které zabere jen několik sekund, spočívá v protažení šroubů skrze dno topeniště, horní víko podstavce, a jejich přichycením k plíškům ve spodním víku podstavce. Mezi víčka se ještě předtím vloží stočený hliníkový plech. Díky tvarovému profilu okrajů víček je topeniště bezpečně spojeno s podstavcem. Když jsem před lety na svých cestách začínal vařit, bylo to na otevřeném ohni. Později jsem zkombinoval vaření na ohni s vařením na tekutém lihu - to když se na ohni vařit nedalo (např. kvůli dešti) nebo to bylo příliš nebezpečné (hrozba vysokých pokut za rozdělávání otevřeného ohně, nebezpečí podpálení lesa,...). Častější vaření na ohni mi ale chybělo, takže co jsem si postavil kamna, vařím výhradně na nich, líh dnes používám už jen zcela výjimečně - viz foto lihovaru zavěšeného v topeništi. Protože je ohniště v topeništi prakticky zcela uzavřeno, nevadí kamnům ani silnější vítr. A jelikož je topeniště vyrobeno že starého hrnce s uchama, lze s kamny i během vaření snadno manipulovat - např. pokud vaříme venku a začne pršet, což nevadí kamnům ale nám, lze je snadno přenést třeba vedle do přístřešku, samozřejmě v pracovních rukavicích (palec a ukazovák mám zevnitř zesílený trojitou vrstvou manšestru, takže to opravdu nepálí). Díky tomu, že je topeniště s podstavcem sešroubováno, jsou kamna i velmi stabilní, ještě se mi nepodařilo je převrhnout. Když máme dovaříno, stačí vysypat popel se žhavými uhlíky a kamna jsou během 6-7 minut opět chladná. Jedinou pohyblivou součástí kámen je ocelový pant dvířek, což je také jediná sousastka, která čas od času potřebuje malou údržbu. Když se vlivem vlhká začne zadírat, stačí kapka oleje a můžeme vesele vařit dál. Výhody a nevýhodyTakle kamínka ale asi příliš nepotěší toho, komu vadí očouzený kastrůlek nebo ešus. Už po prvním vaření se nám totiž naše nádobí začne krásně obalovat a brzy bude mít i svou nezaměnitelnou ohnivou vůni. Byl by ale hřích to zvenku čistit! Komu to vadí, ten ať raději zůstane u tradičního vařiče. Jediné v čem kamna opravdu poněkud pokulhávají za tradičními kempingovymi vařiči, je poněkud delší doba přípravy jídla. Nalámání dřeva a jeho rozhoření přeci jen trvá o něco déle než pouhé zapálení hořáku. A když je k tomu ještě dříví navlhlé, ZávěrKamna používám už téměř 3 roky. Na jaře 2003 jsem postavil základ - topeniště se sacími dírami a s přikládacím otvorem, ale ještě bez dvířek. Fungovalo to skvěle, ale chyběla regulace - když se oheň fest rozhořel, nebylo snadné ho utlumit. Taky se s tím dalo vařit jen venku - tehdy jsem ještě neměl podstavec. Na základě těchto zkušenosti jsem o rok později kamna dobudoval do současného stavu, a během 6měsíčního cyklovandru po Evropě je důkladně otestoval. Loni mi pak bez jediné úpravy nebo Tento příspěvek je zařazen do dalšího. kola soutěže TESTOVNY o ceny firmy ACRON. | ||
| ||
Přečteno 43291x | ||
Komentáře |
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() ![]() |
| ||
Střípky |
Komerční sdělení |
Štěrba nabízí: |